Акцелератор важна подршка почетницима у послу

Брачни пар из Источног Сарајева, Драгана и Немања Мацан већ деценију се успјешно баве пчеларством, производњом меда и сирупа од меда борових иглица. Производњу су од недавно обогатили производима прополиса и полена, а прошле године отворили су и своју прву апи инхалациону комору у Источном Сарајеву, на излетишту Тврдимићи. Драгана каже да се у тај пословни подухват вјероватно не би ни упустили да није било подршке Акцелератор програма Развојне агенције Републике Српске.

“Из медија сам сазнала да ће Развојна агенција Републике Српске организовати Акцелератор програм у Источном Сарајеву, а непосредно прије тога почела сам интензивно размишљати о могућностима за отварање апи инхалационе коморе. Моја идеја је ушла у програм и добила трећу награду. Надала сам се и бољем пласману али, без обзира на то, Акцелератор програм ми је пуно помогао. И запослени у Агенцији и сви предавачи су се веома потрудили и свим учесницима пружили максималну подршку, чак и након завршетка програма”, истиче Драгана.

Додаје да су овакви програми изузетно важна подршка, те да треба да имају и већи буџет јер је младим предузетницима, који имају одличне идеје и вољу за рад, највећи проблем управо почетни капитал. Ништа мање важна нису ни предузетничка знања и вјештине која се, такође, уче кроз програм.

Да је често потребно само мало “погурати” реализацију пословне идеје најбоље илуструје управо овај примјер јер је Драгана врло брзо након отварања једне, отворила и другу апи инхалациону комору на Јахорини. Планова за даље ширење итекако има.

“Мој је циљ успостављање једног центра који ће пружати велики број бенефита за здравље људи. Поред пчелињих производа које имамо и инхалација, планирала сам понудити још један вид апи терапије – “сан на кошницама”. То је третман у којем корисник одмара на кошницама у адекватно припремљеном простору што изузетно позитивно утиче на цијели људски организам, дјелује умирујуће, релаксира, чак помаже при постоперативним опоравцима. Понуда би могла да се прошири и чајевима од љековитог биља којим обилују планине у околини Сарајева а то значи да би се створиле могућности да и један број берача може остварити приход. Али за реализацију оваковог плана потребна је шира подршка, од локалног па до државног нивоа”, каже Драгана додајући да би држава требала више улагати у овакве пројекте јер су пчеле огромно богатство и благодет за људско здравље.

“Још један од проблема јесте маркетинг и оглашавање које јако пуно кошта а у данашње вријеме је неопходно за успјех било којег бизниса”, истиче Драгана.

Иако је бити предузетник данас тешко, када човјек вјерује у своју идеју, када има циљ, треба на све начине тежити ка остварењу тог циља.

“И борити се са вјетрењачама на све могуће и немогуће начине. Са упорношћу и они немогући циљеви постану могући”, закључује Драгана.

Инхалација ваздухом из пчелињих кошница

Оваква врста инхалације помаже у лијечењу великог броја здравствених проблема као што су потешкоће с бронхитисом, астмом, алергијама, хроничним болестима плућа, ослабљеним имуно-системом, инфекцијама респираторног тракта, хроничним главобољама, проблеми са синусима, мигренама, стресом…

Инхалација ваздухом из кошница препоручује се и здравим особама, превентивно и за јачање имунитета. Посебно се препоручује спортистима због повећања плућног волумена и релаксације организма. Инхалирати се могу особе свих старосних доби, а побољшање здравственог стања посебно је видљиво код дјеце која имају било који респираторни проблем.

Третман инхалирања се проводи тако што корисник сједи у брвнари и путем инхалатора директно удише ваздух из кошнице. Овим начином инхалирања у организам се уносе сви пчелињи производи: мед, полен, прополис који се сматра најјачим антибактеријским средством у природи, восак, пчелињи отров, матична млијеч која се чак назива и еликсиром младости. Инхалатори којима се проводи третман су намјенски, тако да је систем обезбијеђен са неколико филтера и пчеле не могу никако угрозити корисника. У апи-инхалационој комори постављене су три кошнице с исто толико инхалатора што значи да се истовремено могу инхалирати три особе.