Акцелератори олакшавају приступ финансијама

Основни проблем са којим се сусрећу иновативна мала и средња предузећа и почетници у бизнису у Републици Српској јесте недостатак финансија за овакве пословне подухвате, посебно у почетној фази пословања, а истовремено не постоје финансијске институције попут фондова ризичног капитала које могу да обезбиједе таква средства. Рјешењу тог проблема, кажу у Републичкој агенцији за развој малих и средњих предузећа (РАРС), треба да допринесе и реализација пројекта ACCELERATOR – „Развој акцелератора за обезбјеђење бољег приступа финансирању за иновативна МСП“ који суфинансира Европска унија у оквиру Дунавског транснационалног програма, а у којем учествује 9 земаља Дунавског региона.  Пројекат је вриједан око 1,9 милиона евра и проводиће се 2,5 године, до јуна 2019.
– Пројекат има за циљ управо да ријеши проблем који је типичан за цијелу Дунавску регију односно да олакша приступ средствима за финансирање иновација развијањем услуга акцелерације. Акцелератори представљају нови облик предузетничке инфраструктуре који има одређене сличности и разлике са пословним инкубаторима. Искључиво су усмјерени на пружање подршке и помоћи почетницима у бизнису, посебно у сектору ИКТ. Нуде интензивне програме менторства у виду подршке развоју производа и пословања и пружају услуге умрежавања, повезивања с инвеститорима, као и друге облике техничке подршке – каже представница РАРС и пројект менаџер Марица Берић.
Учешће у пројекту омогућиће да се идентификују потребе почетника у бизнису и МСП, анализирају постојећи и упознају различити модели финансирања ризичним капиталом у Дунавској регији, тестира акцелерацијски програм и предложе мјере за развој тржишта ризичног капитала у Републици Српској. С друге стране, Агенција ће добити знање од партнера који имају више искуства у развоју акцелерацијских програма, што ће за резултат имати увођење провјереног акцелерацијског програма у Републици Српској.
У том контексту данас је у Бањој Луци у организацији РАРС и уз подршку Европске мреже предузетништва Републике Српске одржан и округли сто на којем су представници институција разговарали о досадашњим искуствима у финансирању иновативних предузетничких подухвата, као и препрекама у провођењу програма подршке.
Помоћница министра науке и технологије Републике Српске Биљана Војводић рекла је да је уочен недостатак између онога што се уради када се развије нека иновација и тога да се та иновација нађе на тржишту.
– Важно је да се успоставе фондови ризичног капитала – поручила је Војводићева и напоменула да ресорно министарство има одређене видова подршке иновацијама. Директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић рекао је да је овај центар до сада успјешно подржао успостављање и развој око 35 предузећа, али да је евидентно да недостаје капитал који би се инвестирао у почетне пословне активности.
– Успостављање акцелератора може бити додатак постојећој мрежи пословних инкубатора, односно да добију нови дио средстава којима би дугорочно и стално било обезбијеђено финансирање пословних идеја – рекао је Гверић.