АДЦ: Повезивање домаћих и словеначких предузећа

У оквиру активности на пројекту стварања кластера на Јадранско-дунавском подручју – Adriatic Danubian Clustering (АДЦ), Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа организовала је прошле седмице студијску посјету Марибору за представнике СД Енергетског кластера Србац.

Том приликом одржан је састанак са представницима Мариборске развојне агенције која је била домаћин делегацији из Републике Српске и која је организовала посјету примјерима изградње пасивних кућа и предузећу за производњу ПВЦ столарије „Интерлес“.
Према ријечима Марице Берић, пројектног службеника ангажоване на АДЦ пројекту, ова посјета је својеврсна круна активности у оквиру пројекта након потписивања транснационалног споразума о формирању кластера у сектору „Модерно становање“ у Марибору крајем маја ове године.
Представници СД Енергетског кластера Србац такође су веома задовољни резултатима посјете.
“Размијенили смо искуства на пољу енергетске ефикасности са колегама из Марибора и остварили контакте који ће бити значајни за даљи развој кластера.  Видјели смо и примјере градње енергетских кућа – дјечији вртић  и  индивидуални стамбени објекат што је значајно видјети  првенствено због технологије грађења, али и архитектонских детаља. Један од врло битних елемената код нискоенергетских и пасивних објеката јесу прозори јер је највећи губитак топлоте кроз прозоре, па нам је била и врло занимљива и корисна посјета предузећу „Интерлес“ – истакла је Виолета Бранковић, представница СД Енергетског кластера Србац.