Агенција наградила најбоље пословне планове

Три најбоља пословна плана настала у оквиру радионице „Тестирање пословне идеје предузетника и израда пословног плана“ награђена су новчаним износима од 1.500 КМ, 1000КМ И 500 КМ.
Радионицу је организовала Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа у оквиру Европске мреже предзетништва, а била је намијењена младима.
– Након радионице којој је присуствовало 20 кандидата, дали смо рок од мјесец дана кандидатима да направе властите верзије пословног плана. Стручна комисија је оцијенила те пословне планове и донијела одлуку да је најбољи пословни план „Подизање плантаже љеске“ Рајка Кецмана, на другом мјесту је Татјана Курузовић са „Фармом товних јунади“ и на трећем мјесту Јелица Растока са пословним планом„Активности у вези здраве хране“ – каже Бојан Ћудић, руководилац Одјељења Европске мреже предузетништва.
Додаје да је Агенција врло задовољна проведеном обуком и најављује организовање нових радионица намијењених младима и женама предузетницама.
– У наредном периоду више пажње посветићемо реализацији самих идеја тако да ће Агенција пратити предузетнике у имплементацији, пружати одговарајућу подршку како би исто тако унаприједила своје активности – истиче Ћудић.
Даљој подршци у реализацији пословне идеје нада се и првонаграђени Рајко Кецман, апсолвент на Шумарском факултету Универзитета у Бањој Луци.
– Мој бизнис план се огледа у томе подизању плантажа љеске. Одлучио сам се за ту идеју, зато што наш западни дио Босне или та Крајина све мање се бави узгојем љешника, а знамо да у самом  региону гледано значи 90% овај увоза љешника долази из Турске и других земаља, Италија. Идеју планирам да спроведем у скорије вријеме, значи док завршим факултет, највјероватније док обезбиједим нека сигурнија средства и надам се да ће ми Агенција  помоћи у томе – каже Рајко.

 

Породично имање за бизнис намјерава искористити Татјана Курузовић, апсолвент на Економском факултету у Бањој Луци. Вјерује да би то у будућности могло бити самоодрживо.
– Мој пословни план подразумијева узгој товних говеда. С обзиром да немамо довољно својих средстава ми бисмо почетни капитал – и у томе је заправо пословна идеја, прикупљали од корисника. Свако би уплаћивао износ за набавку једног грла и након 6 мјесеци или годину дана, добијао би уложени дио, а затим и тај неки принос на уложена средства – појашњава Татјана.