Otvoren poziv za dostavljanje projektnih prijedloga za socijalnu ekonomiju u okviru Programa EU COSME


16.07.2019.


U okviru Programa EU COSME (Programme for the Competitiveness of Enterprises and SMEs) 2014-2020 otvoren je Poziv za dostavljanje projektnih prijedloga namijenjen za misije socijalne ekonomije. Rok za dostavljanje projektnih prijedloga je 26. septembar 2019. godine do 17:00 časova (Briselsko vrijeme).

Cilj ovog poziva je da podrži mrežu regionalnih i lokalnih vlasti EU sa sličnim prioritetima i stručnjacima u ovoj oblasti te da putem međuregionalne saradnje doprinese postepenom uspostavljanju stalne zajedničke prakse u oblasti socijalne ekonomije. Očekuje se da će Poziv značajno povećati obim i nivo strateške međuregionalne saradnje u oblasti socijalne ekonomije.

Prioriteti Poziva su:

Društveno odgovorne javne nabavke;

Obrazovni okvir za socijalnu ekonomiju;

Rješavanje regionalne / lokalne nezaposlenosti kroz model socijalne ekonomije;

Klasteri socijalne ekonomije.

Projektni prijedlozi u okviru ovog poziva moraju se baviti samo jednim od naprijed navedena četiri prioriteta o socijalnoj ekonomiji.

Kandidati moraju da budu pravna lica koja formiraju konzorcijum koji mora da bude sastavljen od najmanje tri različita pravna lica koja se nalaze u najmanje tri države članice EU ili zemlje učesnice Programa EU COSME.

Prihvatljiva pravna lica u okviru ovog poziva su:

    Javna tijela (na regionalnom ili lokalnom nivou);

    Preduzeća socijalne ekonomije;

    Ostali javni i privatni subjekti specijalizovani za socijalnu ekonomiju.

Ukupni budžet predviđen za sufinansiranje projekata procjenjuje se na 400 000 evra, a maksimalni grant po projektu iznosi 50 000 evra (dva prijedloga po svakom prioritetu).

Detaljne informacije o Pozivu dostupne su na sljedećoj internet stranici: https://www.clustercollaboration.eu/open-calls/social-economy-missions-call-proposals

COSME (Programme for the Competitiveness of Enterprises and SME) je program Evropske unije za konkurentnost malih i srednjih preduzeća. Korisnici Programa EU COSME su: preduzeća (posebno mala i srednja preduzeća), budući preduzetnici (uključujući i mlade kojima se pruža podrška pri uspostavljanju poslovanja), državni, regionalni i lokalni organi vlasti (podrška pri reformi politika, finansijska i nefinansijska podrška pri unapređenju rada administrativnih organa).

Izvor: Vlada RS